2000 Het begin
De inspiratie om met een ontmoetingscafé te starten werd ons ingegeven door Marijke Burger.
Zij is begin jaren negentig gestart met een soortgelijk ontmoetingscafé in Haarlem.
Café Dapper is ontstaan in navolging van de praatgroep voor mensen met een verstandelijke beperking en homo/biseksuele gevoelens die Erik Derks vanaf 1998 leidde. In samenwerking met COC Nijmegen hebben Erik Derks en Han Polman Café Dapper opgericht. Op de vierde zondag van oktober 2000 was de eerste bijeenkomst.
Vanaf het begin hebben zich een aantal trouwe medewerkers aangesloten. René Kusters voor de barwerkzaamheden, Agnes Grul voor de versnaperingen.
René Kusters heeft inmiddels, na het afscheid van Erik en Han, de coördinatie op zich genomen.
Inmiddels richt Café Dapper zich ook meer op diversiteit en is iedereen welkom op de ontmoetingsdagen.
2008 Burgemeester Ien Dalesprijs
In 2008 won Café Dapper de Burgemeester Ien Dalesprijs! Deze prijs is bedoeld ter onderscheiding van personen of organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet.
2010 10-jarig bestaan met optreden van Sieneke
2015 Landelijke dag en 15-jarig bestaan
VERSLAG LANDELIJKE ONTMOETINGSDAG VOOR LHBT-ERS MET EEN (LICHT) VERSTANDELIJKE BEPERKING.
NIJMEGEN, 18 OKTOBER 2015.
Na de voorbereidingen is het tijd om naar de Lindenberg te gaan waar de landelijke ontmoetingsdag zal gaan plaatsvinden.
De zaal loopt al vroeg vol en de bezoekers worden aan de deur opgewacht en ontvangen daar hun consumptiebonnen en informatie over het programma. Enkele gasten worden door onze vrijwilligers opgehaald van het Centraal Station omdat zij niet zelfstandig van het station naar de Lindenberg kunnen komen. Andere gasten komen met hun begeleider, hulphond of met de taxi. Elke gast krijgt twee drankbonnen en twee bonnen om straks aan het buffet eten te bestellen. Koffie en thee is gratis. Natuurlijk is er ook taart aangezien Café Dapper dit jaar 15 jaar bestaat.
De officiële opening is in handen van wethouder Bert Frings. Hij vertelt in zijn openingswoord dat een middag als deze heel belangrijk is voor onze doelgroep. Vereenzaming van deze groep gebeurt veel te vaak. Tegen de organisatie geeft hij aan mee te willen denken over de mogelijkheden om deze doelgroep tijdens de 100ste Vierdaagse uit te nodigen. Na het openingswoord wordt er nog een speciaal woord gericht aan de vrouwelijke bezoekers. Zij zijn vaak op de verschillende bijeenkomsten in het land in de minderheid. Nu is het de kans om met elkaar gegevens uit te wisselen. Zo kunnen ze met elkaar afspreken om samen naar de bijeenkomsten te gaan.
Hierna staan er verschillende optredens gepland. De prestentatie is in handen van Albert Jan Aartsen en zijn assistente Miss Match.
De openingsact is Suara, de band van Gaby Dumas. Deze band zorgt meteen dat de stemming erin zit. Tussen de acts door verzorgt onze vaste d.j. Frank Jacops de muziek. In de zaal lopen ook de look-a-like van de Dikke en de Dunne rond. Veel gasten willen met hen op de foto. Na Suara is het tijd voor het optreden van Kees Verlaar. Hij zet een prima Zangeres zonder Naam neer. Maar ook zijn liveoptreden is een succes.
Nadat Erik Derks, samen met zijn vaste pianist, heeft opgetreden is het tijd om het buffet te openen. De gasten hebben de keuze tussen hamburgers, noedels of een vegetarische lasagne. De Lindenberg heeft hier goed zijn best op gedaan en iedereen is zeer tevreden.
Hierna is het tijd voor de afsluitings-act. Deze is in handen van onze vaste bezoekers Patricia, Kees en Danny (de entertainer). Zij zorgen voor een groot feest. De hele zaal doet mee met de polonaise.
Met een opkomst van zo’n 120 gasten kan Nijmegen terugkijken op een succesvolle landelijke dag. Ook de reacties van de gasten was positief. De “Happy boys and girls” uit Tilburg waren zo enthousiast dat ze aangekondigd hebben volgend jaar de landelijke dag te willen organiseren.
2017 Roze Ster
In 2017 ontving René De Roze Ster. De Roze Ster van Nijmegen wordt uitgereikt aan een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor de homobeweging in Nijmegen en omgeving. Dit kunnen vrijwillige activiteiten zijn, maar ook betaalde activiteiten. Belangrijkste is dat de activiteiten tot doel hebben bij te dragen aan een brede zichtbaarheid van de homobeweging en seksuele diversiteit in Nijmegen en omgeving. Tevens dient de activiteit een verbindend element te kennen.
2017 Afscheid van Agnes
Net als René is Agnes van het begin betrokken vrijwilligster geweest bij onze sozen. Ze deed alle boodschappen voor de hapjes en versieringen. Agnes bereidde steeds met alle liefde onze hapjes en versnaperingen. Hieronder de foto’s van het afscheidsfeest. Daarnaast was ze steeds een luisterend oor voor onze gasten. Agnes bedankt namens het Café Dapper team en al onze Dappertjes voor de 17 liefdevolle jaren.
2020 Koninklijk Lintje René
In 2020 mocht René een Koninklijk Lintje ontvangen van de Nijmeegse Burgemeester Bruls. René is dus Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft deze onderscheiding gekregen als verdienste en waardering voor zijn werk op school en zijn werk als vrijwilliger van het COC Regio Nijmegen.
René werkt in het Speciaal Onderwijs met kinderen uit het autistische spectrum en kinderen met gedragsproblematiek. Daar introduceerde hij “Hond in de klas”. Samen met ons hondje Siro vormen zij al bijna 13 jaar een team. 7 jaar geleden kwam daar Thisong bij dus nu zijn ze met zijn drieën. Deze aanpak met honden blijkt heel goed te werken en inmiddels worden er meerdere honden op school ingezet.
René werkt ook al jaren als vrijwilliger bij het COC Regio Nijmegen. Hij begon er ongeveer in 1992 als voorlichter. Later werd hij barcoördinator. Als barcoördinator van Het Roze Huis, destijds gevestigd in Villa Lila, werd hij barman en gastheer bij Café Dapper. In 2011 nam René het stokje over van Erik en Han. Sinds die tijd is René coördinator en het aanspreekpunt bij Café Dapper.
Lees het artikel in weekblad De Brug Nijmegen